Aplicațiile gratuite vin la pachet cu lucruri care nu ți se spun, dar te costă
Cu toții folosim aplicații gratuite pentru smartphone-uri, fără să știm prea multe despre problemele pe care acestea le pot aduce odată cu instalarea.
Majoritatea aplicațiilor pentru Android și pentru iOS sunt oferite gratuit, fie că vorbim despre jocuri, aplicații de productivitate sau pentru socializare. Unele dintre acestea oferă variante plătite care îți dau acces la funcții suplimentare, în timp ce altele sunt susținute financiar de reclamele ce sunt presărate în interior. Cu toate acestea, există și alte costuri pe care le plătești chiar atunci când instalezi aplicații gratuite.
Studiile cu privire la aplicațiile pe care le instalăm pe telefon au fost desfășurate încă de acum câțiva ani. University of Southern California, Rochester Institute of Technology și Queen’s University au efectuat un studiu încă din 2014, care arăta mecanismele prin care aplicațiile gratuite pot să-i cauzeze probleme telefonului tău, după cum relata și androidpit.com. De atunci și până acum, astfel de probleme nu au dispărut, ci mai degrabă s-au diversificat și intensificat.
Aplicații gratuite: care sunt costurile pe care le plătești
Când îți instalezi aplicații gratuite pe telefon, ai foarte mari șanse să ai de-a face cu reclame în interiorul acestora, fie că vorbim de jocuri sau de unelte. Oricare ar fi situația, reclamele pe care le vezi, fie că vrei sau nu, sunt mai mult decât relevante. Cercetările făcute de universitățile amintite anterior arată că aplicațiile care au reclame integrate folosesc considerabil mai multă baterie decât cele obișnuite.
O aplicație cu reclame ajunge să folosească cu 16% mai multă energie decât o aplicație normală, iar la final de zi, ai putea pierde aproximativ două ore din autonomie bateriei. Căutăm și uneori găsim soluții temporare pentru o asemenea problemă, deoarece ne orientăm către telefoane cu baterii din ce în ce mai mari sau folosim moduri de economisire a bateriei. O soluție la îndemnă ar fi renunțarea la astfel de aplicații gratuite.
Aplicațiile gratuite îți încetinesc telefonul
Probabil că încă îți amintești senzația de folosire a telefonului imediat după ce l-ai scos din cutie și ai început să-l configurezi. Câteva luni mai târziu, după zeci de aplicații instalate, simți că lucrurile nu mai merg așa bine și că ai lag chiar și atunci când intri în meniu.
Nu e neapărat vina telefonului; de cele mai multe ori, e mai degrabă vina aplicațiilor pe care le ai instalate pe dispozitiv și care rulează nestingherit în fundal. Când vorbim despre aplicații gratuite, situația e și mai gravă, deoarece acestea consumă cele mai multe resurse ale telefonului. Studiul amintit anterior ne arată că aplicațiile de acest fel pot să-ți facă procesorul telefonului cu până la 48% mai lent, în timp ce ajung să folosească și cu 22% mai multă memorie decât ar fi normal. În astfel de condiții, e ușor de înțeles de ce uneori simți că telefonului i-ar trebui o resetare la setările din fabrică.
Folosești aplicații gratuite? Pierzi traficul de internet
Mulți dintre noi am ajuns să avem parte de oferte la cartele și abonamente care ne promit mai mulți giga de net decât am putea consuma într-o singură lună, dar asta nu înseamnă că toată lumea e norocoasă. Chiar dacă ai o grămadă de trafic de internet inclus, asta nu înseamnă că vrei să-l pierzi pe tot fără ca măcar să-l folosești. Dacă ai o limită superioară destul de mică la trafic, atunci vei trage cu dinții de el.
aplicații gratuite pe care le folosești și care îți servesc reclame trebuie să descarce acest conținut de undeva, iar pentru asta au nevoie de internet. Din această cauză, când ajungi să folosești aplicații de felul acesta, care îți servesc reclame constant, ajungi să pierzi cu până la 79% mai mult trafic de internet decât în mod normal. Unele aplicații dublează chiar traficul pe care îl face telefonul tău în rețea.
Aplicațiile gratuite pot afla despre tine mai mult decât ai vrea
Când folosești aplicații gratuite, există riscul să fii spionat de către acestea, în diverse scopuri. Una dintre cele mai frecvente întâmplări este aceea în care datele tale personale colectate de către o astfel de aplicație sunt vândute unor terți. Astfel, se confirmă sintagma conform căreia când folosești un produs sau un serviciu gratuit, tu ești cel vândut, de fapt.
Dacă iți instalezi o aplicație de lanternă care vrea acces la funcțiile de locație, la contacte și la SMS-uri, cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să eviți să ai așa ceva pe telefon.
În concluzie, e indicat să te ferești, pe cât posibil, de aplicațiile gratuite pe care le poți instala pe smartphone. Într-adevăr, unele sunt indispensabile și alternativele nu sunt chiar cele mai bune, dar de unele aplicații și jocuri te poți lipsi complet, asta dacă vrei ca telefonul tău să nu aibă probleme.